Ventilatie

Niva Sanitair is een ventilatie installateur regio Antwerpen & Limburg

In theorie maakt men onderscheid tussen A, B, C en D Systemen. In de praktijk onder de EPB regelgeving ben je beperkt tot:

Ventilatie C-Systeem logo by NIVA Sanitair

C-Systeem

Voert verse buitenlucht aan op een natuurlijke wijze via raamroosters. De vervuilde lucht wordt mechanisch afgevoerd met een ventilator

Ventilatie C-Systeem vraaggestuurd logo by NIVA Sanitair

C-Systeem (vraaggestuurd)

Met een sanitaire warmtepomp kan u uw woring op een energiezuinige manier voorzien van sanitair warm water

Ventilatie D-Systeem logo by NIVA Sanitair

D-Systeem

Zowel de aanvoer als afvoer van de lucht gebeurt mechanisch. Dit noemt men balansventilatie. Dit systeem kan voorzien worden van warmterecuperatie

Installateur ventilatiesysteem

Niva Sanitair helpt je als ervaren installateur bij de keuze van het juiste ventilatiesysteem voor uw renovatie- of nieuwbouw woning. Wij komen steeds vrijblijvend langs om samen met jouw de noden te bespreken. Wij adviseren u in het materiaal, plaatsing en de efficientste oplossing.  Je kan rekenen op een vakkundige afwerking door geschoolde ventilatieplaatsers. 

 

Waarom is ventilatie in uw woning belangrijk?

Vroeger had men geen Ventilatiesysteem nodig want huizen bevatte voldoende koude bruggen om continu verse lucht aan te voeren. Maar vandaag de dag worden huizen extra goed geïsoleerd waardoor je een ventilatiesysteem nodig hebt om de binnenlucht gezond en fris te houden. Dit is trouwens een verplichting bij bouw of verbouwingsprojecten onder de EPB regels. Wij helpen je hier graag met verder!

Ventilatie installateur binnenunit daikin - Niva sanitair

Soorten ventilatiesystemen:

Ventilatiesysteem: D-systeem (balansventilatie)

Hier gebeurt zowel de toevoer van verse lucht als afvoer van vervuilde lucht mechanisch. Dit systeem noemt m’n ook wel eens balansventilatie. Hier wordt de toevoer van de verste lucht steeds gefilterd. al dan niet met een pollenfilter. Dit systeem kan bovendien ook worden voorzien van warmterecuperatie. Zo wordt de warmte van de afgevoerde lucht overgedragen aan de binnenkomende verse lucht. Op deze manier gaat er nauwelijks energie verloren.

 

 

Ventilatie systemen C en D by NIVA Sanitair

C-Systeem

Bij een C systeem gaat men via regelbare roosters in ramen of muren lucht toevoeren in de leefruimtes. De vervuilde vochtige lucht wordt vervolgens mechanisch afgevoerd via een leidingsysteem. Deze lucht wordt via de afvoerventielen in natte ruimtes afgezogen met een ventilatorbox en vervolgens via een dak-of muurdoorvoer naar buiten afgevoerd.

C-Systeem vraaggestuurd

Het verschil met een gewoon C systeem is dat een vraaggestuurd systeem sensoren bevat die de werking van de ventilator regelen. Hiermee past het systeem haar werking af op de binnenlucht kwaliteit. Heb je bijvoorbeeld veel bezoek over de vloer dan zal het systeem harder werken als dat er niemand thuis is.

Wij werken met deze ventilatiemerken:

Ventilatie merk Duco by NIVA Sanitair
Ventilatie merk Renson by NIVA Sanitair
Ventilatie merk IthoDaalderop by NIVA Sanitair
Ventilatie merk S en P by NIVA Sanitair

Veelgestelde vragen over ventilatie

Een andere vraag? Laat het ons weten!
Ons advies is steeds gratis en vrijblijvend.

Moet je een luchtbevochtiger plaatsen als je een ventilatiesysteem installeert?

Dit hangt af van de situatie bij jou thuis. Een D systeem kan droge lucht veroorzaken, vooral in de winter. Een luchtbevochtiger die aangesloten wordt op het ventilatiesysteem helpt met de luchtvochtigheid op pijl houden. Verder heb je ook kleine hulpmiddelen zoals verdampingsbakjes plaatsen, planten in huis nemen of de was binnen drogen. Deze maatregegelen wegen echter niet door op wat een goed ventilatiesysteem voor elkaar krijgt. 

Hoeveel kabaal maakt een ventilatiesysteem?

Het geluid van de installatie zelf is beperkt tot maximaal 30 dB. Dat lukt door de ventilatie-unit juist te monteren, door ruime ventilatiekanalen te gebruiken, door (scherpe) bochten in de ventilatiekanalen zoveel mogelijk te vermijden, door geluiddempers te gebruiken en door een lage luchtsnelheid te hanteren. Een laag geluidsniveau is geen overbodige luxe. Er bestaan Belgische geluidsnormen voor ventilatie. Het geluidsniveau in de slaapkamer mag maximaal 27 dB zijn, dat in de woonkamer max. 30 dB en dat in de badkamer en keuken max. 35 dB.

Toch last van geluidsoverlast? Die kan diverse oorzaken hebben. Bij mechanische ventilatie met een warmte-terugwinsysteem (balansventilatie) zijn er twee ventilatoren. Een zorgt voor de aanvoer van lucht, een tweede voor de afvoer. De kanalen lopen doorheen het huis en verbinden de ruimtes met elkaar. Nadeel: geluiden en trillingen vanuit een rumoerige ruimte kunnen in een stille ruimte terechtkomen. Dat verschijnsel heet overspraak. Verder kan je ventilatie-unit in hoge stand voor trillingen zorgen. Die worden doorgegeven via wanden en muren. Kies daarom voor een installatie met geluiddempende materialen. Er bestaan ook speciale bevestigingsonderdelen die trillingen absorberen. Plaats de unit ver genoeg van je slaapkamer en in een aparte ruimte. En hoe zit het met de luchtstroming die je systeem genereert? Richtings- en snelheidsveranderingen van de luchtstroming ter hoogte van bochten, kleppen, aftakkingen en ventielen kunnen stromingsgeluid veroorzaken in de kanalen. Ontdek hier hoe je afrekent met geluidsoverlast.

bron: www.bouwinfo.be

Hoe snel kunnen jullie installeren?

Zo snel als jullie het VS factuur betalen! Hah neen, voor dringende installaties bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn. Daar we een groot netwerk van installatie partners hebben lukt het ons meestal ook om een installatie ook op een zeer korte tijdspanne in te plannen.

Zal ik last hebben van tochtgevoel wanneer ik een ventilatiesysteem installeer?

Tochtgevoel kan je vermijden. Is je woning goed geïsoleerd en investeer je in een  ventilatiesysteem D (balansventilatie), dan reken je finaal af met tocht. Waait er buiten een gure wind, dan voel je er in huis niets van. Met een ventilatiesysteem C daarentegen kan je wel last krijgen van tocht. Bij zo’n systeem wordt verse buitenlucht toegevoerd via roosters in ramen of muren. Bij felle wind voelt de ventilatie in huis soms aan als tocht. En in de winter komen er koude luchtstromen je woning binnen. Combineer je ventilatiesysteem C met zelfregelende ventilatieroosters om een tochtgevoel te vermijden. Die roosters passen zich aan aan de windsnelheid buiten. Hoe meer wind, hoe meer de roosters gaan afsluite

Kan ik mijn huis koeler houden met een ventilatiesysteem?

Balansventilatie helpt om je woning koel te houden in de zomer. Tenminste als je systeem een volledige bypass heeft. Bij warm weer ventileert die je huis met koelere buitenlucht, volledig automatisch. Opgelet: het systeem werkt alleen verfrissend wanneer de buitenlucht koeler is dan de binnenlucht. Dus niet wanneer het buiten ook snikheet is.

Is het nodig om de lucht voor te verwarmen?

Is je woning goed geïsoleerd en luchtdicht, dan heeft een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning heel wat te bieden. Daarmee wordt de warmte van de afgevoerde lucht overgedragen aan de toegevoerde koude lucht. Daarvoor zorgt een warmtewisselaar. Dit systeem kan tot 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht recupereren. Zo bespaar je op je energieverbruik.

Een unit met warmteterugwinning heeft in de regel geen voorverwarmde luchttoevoer nodig. De wisselaar kan normaalgezien niet bevriezen als het toestel voorzien is van een vorstbeveiliging.

bron: www.bouwinfo.be

9

Klantenservice n°1 Prioriteit

We doen er alles aan om uw toekomstige aankoop van begin tot einde een echte ervaring te maken. U de beste klantenservice bieden is onze prioriteit.

9

Eco vriendelijke technieken

Niva sanitair heeft groene vingers. Wij trachten als bedrijf steeds de meest eco vriendelijke toepassingen te gebruiken.

9

Altijd de nieuwste technologieên

Innovatie staat niet stil. Wij bij Niva Sanitair volgen de ontwikkelingen op de voet zodat we u steeds met gericht advies kunnen verder helpen.

9

Veiligheid boven alles

Een veilig project begint bij een goede planning. Als preventieadviseur zorgt de zaakvoerder steeds dat alles 100% in orde is. Zodat onze werknemers en de klant op beide oren kan rusten. 

Geen project is te groot of te klein

Als gecertificiërde firma staan wij klaar voor de herstelling van al wat uw verwarming of sanitair betreft. Zowel bedrijven als particulieren in de regio Antwerpen kunnen een beroep doen op ons voor alles betreffende Sanitair & Centrale verwarming.

Voor de inrichting van een appartementencomplex, een sporthal tot een klein appartement. Aan NIVA Sanitair kan u alle HVAC installatie werken toevertrouwen. Zo heeft u maar 1 aanspreekpunt met klaarheldere communicatie.

Niva Sanitair is zowel bekend in totaalrenovatie van badkamers als het onderhoud en plaatsen van nieuwe Centrale verwarming.

Door uitsluitend te werken met gekende en gevestigde merken, biedt Niva sanitair niet alleen een garantie op duurzaamheid en kwaliteit. Ook de vakbekwaamheid door ervaring is een zeer sterke troef.

Gratis prijsofferte

Andere diensten

installateur verwarming Niva Sanitair & Verwarming

Installateur verwarming / Chaufagist

Condensatieketels of pelletkachels, Radiatoren of vloerverwarming. Welk verwarmingssysteem sluit het best aan bij jouw?  We adviseren je graag!

Installateur sanitair badkamer - Niva Sanitair en Verwarming

Sanitair / Loodgieterij

Design kraanwerk, inloopdouches, hang wc's, badkamermeubels of een volledige badkamerrenovatie. We helpen je graag verder.

Ventilatie installateur Niva sanitair & Verwarming

Ventilatie

Woningventilatie systemen D, C en C vraaggestuurd. Een absolute must bij nieuwbouw of goed geïsolleerde renovatieprojecten.

Stuur ons een bericht...

Niva Sanitair & Verwarming

Maatschappelijke zetel:

Kapelsesteenweg 381, 2180 Ekeren

+32 (0)369 19 78

Vestigingsadres:

Bolwerkstraat 45, 2200 Herentals

+32 (0)488 15.12.10

info@niva-sanitair.be